Uitkijktoren De Klot

Welkom bij de piknikfabrik!

luilekkeren in de natuur

Volg ons op

 

De winterpicknicks in de Gloriëtte van het Arboretum in Kalmthout zijn uitverkocht, enkel nog mogelijk op weekdagen. Wil je toch in deze periode picknicken, dan kan dit in de Kalmthoutse Heide op verschillende locaties.

Wil je de streek rond Kalmthout verkennen met de fiets? Vanaf nu leveren wij fietsen ter plaatse (ook elektrisch) voor groepen vanaf 10 personen.

 

Zomermenu vanaf maart 2019.

 

Uitkijktoren De Klot: voor vogels en picknickers

 

Waterwerend schoeisel mee!

Het natuurgebied van De Maatjes (Matjens in Nederland) strekt zich uit over het Belgische Kalmthout (Nieuwmoer) en Wuustwezel en over het Nederlandse Achtmaal-Zundert. Het natuurgebied bestaat uit rietvelden, broekbosjes en natte weilanden en trekt vooral veel vogels aan. Wandelknooppunten leiden je langs verschillende paden in het moerasrietlandschap.

 

Nabij het punt waar de drie gemeenten elkaar raken, is een 7 meter hoge uitkijktoren gebouwd, vanwaar u over de wijde omgeving kan uitkijken.

De benaming 'de Klot' verwijst naar een klomp, een kluit veen of turf. Tussen de jaren 1250 en 1750 werd hier op haast industriële schaal turf ontgonnen. De turf werd afgevoerd naar Roosendaal, Bergen-op-Zoom, Antwerpen, ... Vanop de uitkijktoren kan je nog steeds turfrelicten in het landschap zien.

 

Vogelgids mee!

Vooral in het voorjaar trekt het gebied veel weidevogels aan. Honderden grutto's, wulpen, scholeksters en kievitten zijn er te bewonderen, evenals zomertaling en slobeend. Ook verschillende eendensoorten en broedvogels zoals de blauwborst, rietgors, nachtegaal, grasmus en kleine karekiet vinden er tijdelijk hun optrekje. De bruine kiekendief komt er heel het jaar voor, terwijl in de winter de blauwe kiekendief weer de aandacht trekt.