Uitkijktoren De Klot

Welkom bij de piknikfabrik!

luilekkeren in de natuur

Volg ons op


Lente 2019, we verklaren het picknickseizoen weer voor geopend.

Onze zomermenu staat online, bestellen kan vanaf 8 personen.

De Piknikfabrik is gesloten op dinsdag en woensdag en tijdens het Pinksterweekend. 

 

Wil je de streek rond Kalmthout verkennen met de fiets? Vanaf nu leveren wij fietsen ter plaatse (ook elektrisch) voor groepen vanaf 10 personen.


Bosbar De Eekhoorn opent vanaf vrijdag 17 mei. 


Uitkijktoren De Klot: voor vogels en picknickersHet natuurgebied van De Maatjes (Matjens in Nederland) strekt zich uit over het Belgische Kalmthout (Nieuwmoer) en  Wuustwezel en over het Nederlandse Achtmaal-Zundert. Het natuurgebied bestaat uit rietvelden, broekbosjes en natte weilanden en trekt vooral veel vogels (en hopelijk ook picknickers) aan. Wandelknooppunten leiden je langs verschillende paden in het moerasrietlandschap.


Nabij het punt waar de drie gemeenten elkaar raken, is een 7 meter hoge uitkijktoren gebouwd, vanwaar u over de weidse omgeving kan uitkijken.

De benaming 'de Klot' verwijst naar een klomp, een kluit veen of turf. Tussen de jaren 1250 en 1750 werd hier op haast industriƫle schaal turf ontgonnen. De turf werd afgevoerd naar Roosendaal, Bergen-op-Zoom, Antwerpen, ... Vanop de uitkijktoren kan je nog steeds turfrelicten in het landschap zien.


Vooral in het voorjaar trekt het gebied veel weidevogels aan. Honderden grutto's, wulpen, scholeksters en kievitten zijn er te bewonderen, evenals zomertaling en slobeend. Ook verschillende eendensoorten en broedvogels zoals de blauwborst, rietgors, nachtegaal, grasmus en kleine karekiet vinden er tijdelijk hun optrekje. De bruine kiekendief komt er heel het jaar voor, terwijl in de winter de blauwe kiekendief weer de aandacht trekt.


Neem zeker waterwerend schoeisel en een vogelgids mee!